csípőfájdalom

Csípőfájdalom: ne várja meg, míg állandósul!

Minden második ember tapasztal élete során csípőfájdalmat. Amennyiben a csípőfájdalom nem múlik el rövid idő alatt, érdemes csípősebészhez fordulni, aki modern diagnosztikai eszközökkel feltérképezi az okot, és célzott kezeléssel segít megszüntetni a fájdalmat.

Csípőnk nagy szerepet játszik a mozgásban, így ha csípőfájdalom jelentkezik, az a mindennapi életünket negatívan befolyásolhatja. Nehézséget, fájdalmat okozhat a felkelés, a sétálás, lépcsőzés, de akár az is előfordulhat, hogy az érintett csípőt, lábat nem tudjuk terhelni a fájdalomtól.

Tünetek

A csípőfájdalom nem csupán a csípő környékén jelentkezhet: a combok, ágyék és a fenék is fájdalmassá válhat csípőproblémák esetén. Előfordulhat, hogy a csípőproblémát térdfájdalom jelzi, ilyenkor általában kisugárzó a fájdalom. Hosszú séta, futás, testedzés után súlyosbodhat a fájdalom. Előfordulhat, hogy a mozgás korlátozottá válik, a csípő és a láb nem mozgatható szabadon.

Mitől jelentkezhet csípőfájdalom?

Csípőfájdalmat okozhat például olyan baleset, mely során a csípőt ütés éri, de a csípőizmok húzódása is okozhat enyhe csípőfájdalmat. Tartós fájdalmat okozhatnak ízületi gyulladások, valamint egyes belgyógyászati vagy reumatológiai betegségek szövődményeként is jelentkezhet a csípőfájdalom. A csípőfájdalom okozója lehet még a csípőízület kopásos folyamata, a csípőízületi artrózis, melyet tartós megerőltetés, vagy a porcrész degeneratív elváltozása okozhat.

Megelőzés

A csípőízületi kopás megelőzése könnyebb, mint amikor már kialakult a betegség, és a csípőízület egészségének helyreállítása a feladat. Ahhoz, hogy enyhítse csípőfájdalmát, érdemes az alábbiakat kipróbálni:

  • Amennyiben túlsúlyos, próbálja meg csökkenteni testsúlyát, hogy a csípő terhelését enyhítse.
  • Hordjon lapos talpú cipőt.
  • Ne álljon túl sokáig.
  • Válasszon kevésbé megterhelő testmozgást (pl. úszás).
  • Rendszeresen nyújtson.
  • Ha panaszai nem múlnak, keressen fel szakorvost.

Ha csípőjével kapcsolatos panaszai vannak, forduljon az Emineo Magánkórház csípősebész specialistáihoz, akik rövid időn belül segítenek:

Mozgásszervi panaszok esetén az orvosi kezelésben jelentős segítséget nyújt a gyógytorna, de a gyógymasszázs is segíthet a fájdalmak csökkentésében.