Csecsemőszűrés

A magzat méhen belüli fejlődése során számos fejlődési rendellenesség vagy betegség alakulhat ki, melyek méhen belül még nem, vagy csak nehezen diagnosztizálhatók. Születés után a csecsemők ultrahangvizsgálatával ezen elváltozások már biztonsággal észlelhetők, felismerhetők. Az időben felfedezett eltérések, problémák könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók, sok esetben akár hosszantartó kezelést vagy műtétet kerülhetünk el a korai diagnózissal. Ezért javasolt a csecsemőket ultrahangos szűrővizsgálatra vinni.

Csecsemőkori komplex ultrahangvizsgálat

A csecsemőkori komplex ultrahangvizsgálat három részből áll:

  • koponyaultrahang
  • csípőultrahang
  • hasi ultrahang

A csecsemőkori komplex ultrahangvizsgálat javasolt ideje a gyermek 6-8 hetes kora. Ez a legoptimálisabb időpont a csípő, a koponya és a hasüreg eltéréseinek vizsgálatára. Míg a hasüreg ultrahangvizsgálata bármely életkorban elvégezhető, a koponyavizsgálatot 5-6 hónapos korig lehet csak végezni (a kutacs záródása miatt). 6 hetes kor előtt a csípő érése miatt még nem javasolt a csípőultrahang-vizsgálat.

Koponyaultrahang

A koponyaultrahang-vizsgálat során a gyermek agyállományát vizsgáljuk: az agyszerkezet kóros eltéréseire derülhet fény:

  • a csecsemő agyállományában van-e maradványa egy esetleges terhesség alatti fertőzésnek
  • agyi fejlődési rendellenességek ismerhetők fel
  • szülés alatt, ill. az intrauterin korban keletkezett vérzések (agyállományi és kamrai) érzékenyen detektálhatók
  • veleszületett agydaganatok időben felismerhetők

Csípőultrahang

Csípőultrahang-vizsgálattal nemcsak a csípőficam, hanem az alulfejlett csípőízület (dysplasia) is kiszűrhető. Ez a vizsgálat különösen javasolt azoknak, akiknek a családjában már előfordult csípőficam, a farfekvésből született babáknál, illetve ikreknél, vagy minden olyan esetben, amikor a magzat kényszertartásban volt a méhen belül. A csípőultrahang-vizsgálat azért különösen fontos, mert egy esetleges csípőficam-dysplasia esetén minél hamarabb megkezdődik a megfelelő terápia, annál könnyebben és gyorsabban orvosolható a probléma, míg a kezeletlen csípőficam súlyos problémákat okozhat.

Hasi ultrahang

A hasi ultrahangvizsgálattal a hasüregi szervek (máj, lép, epehólyag, hasnyálmirigy, húgyhólyag és vesék) állapota és esetleges eltérései, fejlődési rendellenességei mérhetők fel. A leggyakoribb csecsemőkori fejlődési rendellenességek a vesét érik (szűkületek, elzáródások, vesemedence tágulatok, vizelet pangás, zsákvese, vese állományi elvékonyodás), kezeletlen esetben súlyos és halmozott húgyúti fertőzéseket okozhatnak, hosszú távon az érintett vese pusztulásával is járhatnak. Időben történő felismerése hatékony konzervatív kezelést igényel, ritkán a vese állományának pusztulásához vezető folyamatok kisebb műtétekkel is megelőzhetők. Szintén gyakori rendellenesség a gyomor kimeneti szakaszának (pylorus) szűkülete, mely 3-8 hetes korban jelentkező csillapíthatatlan hányással jár. Olyan babáknál érdemes erre fokozottan figyelni, ahol sugárhányást észlel a gyermekorvos vagy a szülő, illetve a sok hányás mellett a gyermek súlynövekedése megáll, ill. a súlya csökkenni kezd. A hasi ultrahangvizsgálat érzékenyen detektálja a máj és epeutak eltéréseit (máj gócos betegségei, epeúti betegségek, veleszületett v. csecsemőkori epekő stb.), mellékvese-vérzések és -daganatok.

Vizsgálatok előkészítése:

A csecsemőultrahang-vizsgálat előtt érdemes megetetni a babát, a tapasztalatok szerint tele pocakkal könnyebben viselik az egyébként fájdalmatlan, mellékhatásokkal nem járó vizsgálatot. A vizsgálatot igyekszünk meleg, lesötétített, csendes helyiségben végezni, mely a vizsgálat alatt is a babák komfortérzetét és nyugalmát szolgálja.

Dr. Karádi Zoltán

Dr. Karádi Zoltán

Gyermekradiológus