covid-tesztek

Covid-tesztek: mikor melyiket?

Melyik típusú koronavírus-tesztet érdemes elvégeztetni, ha szeretnénk tudni, átestünk-e már a koronavírus-fertőzésen? Mikor van szükség PCR-tesztre és mire jó az antigén gyorsteszt? Összefoglaló a különböző covid-tesztek fajtáiról.

Az Emineo Magánkórházban háromféle Covid-teszt elvégzésére van lehetőség. A PCR-teszten kívül kétfajta gyorsteszt is igénybe vehető: a szerológiai (antitest) és az antigén gyorsteszt. Mi a különbség közöttük?

Először egy táblázatban foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat, majd a részleteket lentebb találhatják meg:

A teszt fajtája Kimutatja a jelenlegi fertőzést Kimutatja a múltbéli fertőzést Hány nappal a fertőzés után használható? Pontosság Mikor van meg az eredmény Mintavétel Orr- és garatnyálkahártyából Mintavétel pár csepp vérből
PCR x 2 +++ 24-72 óra x
Antigén x 2 ++ kb. 20 perc x
Antitest x x „4 / 21 + kb. 20 perc x

PCR-teszt

A hivatalosan elfogadott eredményt adó PCR-tesztet abban az esetben érdemes elvégeztetni, ha szeretnénk tudni, jelenleg fertőzöttek vagyunk-e. A PCR-teszt tudja a legpontosabban kimutatni a fertőzés aktuális fennállását, hiszen már alacsony vírusszint esetén is képes érzékelni a fertőzést. A megfertőződést követő 2. nap után már kimutatja a fertőzést.

A PCR-tesztet orr- és  szájgarat nyálkahártyájáról levett mintával végezzük.

Fontos, hogy a tesztelés előtt minimum két órán belül nem szabad:

  • ételt fogyasztani
  • folyadékot inni (vizet sem)
  • dohányozni
  • rágógumizni
  • gargarizálni

A vizsgálat eredménye 24-72 órán belül érhető el (hétköznap 15.00-ig elvégzett tesztek esetében 24 órán belül, 15:00 utáni mintavétel esetében 48 órán belül, hétvégén maximum 72 órán belül érkezik meg az eredmény).

Részletes ismertető itt olvasható>>>

Antigén gyorsteszt

Az antigén gyorsteszt is az aktuálisan fennálló fertőzés kimutatására alkalmas. Az antigén gyorsteszt eredménye már egyre inkább hivatalosan is elfogadott,  hiszen hatékonysága megközelíti a PCR-tesztét. Nagy előnye, hogy a vírus jelenlétét gyorsabban igazolja, mint a PCR-teszt, hiszen a validáláshoz nincs szükség laboratóriumi körülményekre, a mintavétel helyszínén leolvasható az eredmény.

Az antigén teszt elvégzéséhez száj- és orrgaratból vett mintára van szükség.

Fontos, hogy a tesztelés előtt minimum két órán belül nem szabad:

  • ételt fogyasztani
  • folyadékot inni (vizet sem)
  • dohányozni
  • rágógumizni
  • gargarizálni

Az eredmény 15 percen belül leolvasható.

Részletes ismertető itt olvasható>>>

Antitest teszt

A szerológiai vagy antitest gyorstesztek a jelenlegi és a már lezajlott fertőzést is képesek kimutatni. A jelenlegi fertőzés esetén megfertőződést követően leghamarabb a 5. naptól, míg korábban lezajlott fertőzés következtében kialakuló valamennyire tartós védettséget a fertőzést követően hozzávetőlegesen a 21. nap után lehet kimutatni.

Az antitest teszt elvégzéséhez ujjbegyből vett vérmintát használnak.

Speciális előkészületre nincs szükség.

Az eredményre 15-25 percet kell várni.

Részletes ismertető itt olvasható>>>

Az Emineo Magánkórházban kombinált teszteket is igénybe lehet venni:

A PCR+antitest tesztelésről itt olvasható bővebb információ>>>az antigén+antitest teszt vizsgálatról itt találunk részletes leírást>>>.

Fontos! Az Emineo Magánkórházban csak tünetmentes páciensek tesztelésére van lehetőség. Ha lázas, felső légúti tünetei vannak, légszomja vagy nehézlégzése van, forduljon háziorvosához, aki megteszi a szükséges intézkedéseket. A Covid-teszthez szükséges ellenőrző listát innen lehet letölteni>>>.