Covid-19 prevenció

A Covid-19 még mindig itt van velünk, és talán nem túlzás azt gondolni, hogy örökre életünk része lesz. Már megtanultuk, hogy ősszel a szokásos évi influenza és egyéb, kisebb megterheléssel járó szezonális vírus mellett ismét megjelenik a Covid-19. Ellentétben az első fertőzésekkel, mára már volt időnk felkészülni rá, kezdjük kiismerni, úgyhogy – mi mást is tehetnénk – felvesszük a kesztyűt ellene. Mindenképpen hasznos néhány betartandó szabály átismétlése – Covid-19 prevenció.

Mi az a Covid-19?

A koronavírus egy agresszív víruscsalád gyűjtőneve, amelyből 7 változat fertőzhet meg minket. Számunkra új SARS-CoV-2 (Covid-19) okozta és vélhetően okozza majd a legtöbb problémát.
Olyannyira, hogy a WHO a vírusnak ez az alfaja okozta megbetegedéseket 2020-ban világjárvánnyá nyilvánította.

A SARS a Severe Acute Respiratory Syndrome, azaz a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma rövidítése.
Volt korábban egy nagyobb járvány, amelyet a SARS vírusfajta okozott, ez 2003-ban, elsősorban Délkelet-Ázsiában okozott atípusos tüdőgyulladás járványt, így írta be magát a vírus a történelembe. Ezután 2019-ig nem nagyon hallottunk róla, a Kínából gyűrűző, 2019-es berobbanásától kezdve viszont jó ideig szinte meghatározta mindennapjainkat, sosem látott intézkedéseket és szabályokat követelve a lakosságtól szerte a világon. A járvány tetőfokát követően a megbetegedések száma csökkent, a szabályok lazultak, visszatért életünk a normális kerékvágásba, de szakemberek figyelmeztetéseiből tudtuk, hogy a Covid-19 azért velünk marad. Mi több, újabb és újabb variánsok is támadnak majd bennünket, mint például az Omikron, amely szintén a koronavírus-család tagja.

Covid-19 prevenció – Hogyan tudjuk csökkenteni a vírus esélyeit? Mit tehetünk megelőzésképpen?

Kézmosás

Ha vírusokról beszélünk, vannak alapszabályok, amelyek az évtizedek alatt sem változnak. Ilyen például a higiéniai óvintézkedések megtétele, amivel máris csökkentjük a vírus támadási felületét.
Kézmosás. Ez a mindennapos mozzanat megfelelő ideig és kellő alapossággal végezve sokat tehet a védekezés érdekében. Ismerjük a víz nélküli fertőtlenítők egész tárházát, amelyeket bárhol, bármikor tudunk használni, amikor hagyományos kézmosásra nincs lehetőségünk. Fontos, hogy még tiszta kezeinkkel is kerüljük az arcunkhoz, szemünkhöz nyúlást, főleg nyilvános helyeken, tömegben.

Maszk. Textil vagy FFP?

Ahogy a vírus jelenlétét megszoktuk, meg kellett szoknunk azt is, hogy maszkot viselünk. A maszkviselésből divat is lett, de vajon tudjuk-e, mely maszkfajták alkalmasak a valós védelmünkre járvány idején? A megfelelő maszk kiválasztása esetén fő szempont a teljes légzőfelületünk (orr, száj) minél szorosabb fedése és a megfelelő szűrőhatás, anélkül, hogy a maszk a légvételt akadályozná. A belélegzett levegő szűrésére az FFP jelöléssel ellátott maszkok alkalmasak. Az FFP típuson belüli számozás a szűrőképességet jelöli, az egyes típus 80%-os, a kettes 94%-os, a hármas pedig 99%-os szűrőképességgel bír. A maszkok megfelelő viselése típustól függetlenül fontos, a helytelenül viselt maszk hiába védene magas hatásfokkal, ha kilóg belőle az orr, vagy a száj, akkor értelmetlen.

Távolságtartás

Közterületeken, zárt, nyilvános látogatottságú terekben a járvány tetőzésének idején elfogadtuk és betartottuk a másfél méteres távolságot egymás között. Ez ésszerű és követhető szabály idén őszre is. Általában az üzletekben találunk is erre figyelmeztető felfestett jeleket, feliratokat.

Készítsük fel szervezetünket

A Covid-19 járvány előtti időkből is tudjuk, az immunerősítést megköveteli az őszi időszak, ilyenkor érdemes testünket jobban karban tartani, hogy felkészítsük a téli hónapokra, szélsőségesebb körülményekre. Megint csak az alapok, a testmozgás, egészséges étkezés, a vitamindús ételek fogyasztása számos esetben megteszi a magáét, szervezetünk ellenállóbb és védettebb lesz.

Védőoltás

A vírus ellen védőoltás is rendelkezésünkre áll, hasonlóan az influenza védőoltáshoz, ezt a vakcinát is érdemes még a nyugalmi időszakban kérni, amikor még nem kell várakoznunk sorunkra, illetve nincs tömeg a háziorvosi rendelőkben vagy a – szintén a pandémia következményeként létrejött – oltópontokon.

Teszteljünk

A vírussal töltött két évünk patikában megvásárolható formában kapható gyorsteszteket is hozott magával, bárki bármikor ellenőrizheti szervezete státuszát, amely leginkább a vírus gyors terjedésének szab gátat; ha már az első tünetek esetén tesztelünk, és pozitív eredmény esetén távol maradunk egészséges embertársainktól. Számos fajtájú teszt elérhető; amennyiben bizonytalanok vagyunk a választást tekintve, kérjük háziorvosunk vagy gyógyszerészünk útmutatását.

Az alábbiakban megtudhat mindet a tesztekről:

Ebben a cikkünkben összehasonlítottuk a koronavírus-teszteket, mely segítséget nyújt Önnek a választásban.

PCR-teszt-emineo

Covid PCR-teszt ára:
14.000,- Ft

Antigen-teszt-emineo

A Covid antigén gyorsteszt ára:
9.000,- Ft

IgG-teszt-emineo

ELISA IgG teszt ára:
11.000,- Ft