befagyott váll

Befagyott váll szindróma

A befagyott váll szindróma általában középkorú nők körében fordul elő, gyakori a cukorbetegeknél is. Kialakulásának valódi kiváltó oka legtöbbször felderítetlen marad, de az időben megkezdett kezelés a folyamatot visszafordíthatja.

Mi a befagyott váll szindróma?

A befagyott váll szindróma olyan betegség, melyben a kötőszövetek megvastagodnak, kötötté válnak, a szalagok, izmok megrövidülnek, ezzel pedig megakadályozzák a vállízületi ideális mozgását. Általában akkor jelentkezik, ha tartósan nem mozgatjuk a vállunkat, például egy műtét után, amikor az ízület hosszú ideig nyugalomba van helyezve.

A befagyott váll tünetei

Jellegzetesen nyugalomban is jelentkező, folyamatos fájdalom figyelhető meg, mely egy idő után a mozgások fokozatos vagy teljes beszűkülésével jár – a beteget akár mindennapi cselekvésében (fogmosás, fésülködés, stb.) is korlátozhatja. A fájdalom miatt a páciens egyre kevésbé mozgatja a vállát, ám ezzel a folyamat súlyosbodását idézi elő.

A betegség lefolyása

Ez a mozgásszervi betegség lassan alakul ki. Az első két-három hónapban a váll fájdalmak árán, de mozgatható, majd a következő két-három hónapban a fájdalom valamivel csökken, de a merevség fokozódik. Ezt követi – akár éveken keresztül – az „oldódási időszak”, mely során lassan, fokozatosan ismét mozgathatóvá válhat az ízület.

Kezelési lehetőségek

A betegség gyógyulása kezelés nélkül két-három évig is eltarthat, amely esetleg gyógytornával meggyorsítható, a leggyorsabb megoldást egy rövid ambuláns arthroszkópos műtét jelenti.

Hogyan zajlik a műtét?

Az 1-2 órás időtartamú arthroszkópos műtétet egynapos beavatkozás keretében végezzük el az Emineo Magánkórházban altatással, vagy idegblokáddal, helyi érzéstelenítéssel.

A műtét során egyenként 1 centis nyíláson keresztül (minimál invazív eljárással), a szervezetet alig terhelve végezzük el a beavatkozást, melynek során felszabadítjuk a kötőszövetet az ízületi tok és a környező szalagok között.

Ennek a műtéti technikának az előnye, hogy meggyorsítja a gyógyulás időszakát. A műtétet követően különböző mértékű fájdalom jelentkezhet, mely általában 2-3 napig tart. A fájdalomcsillapító szintjének beállítása és a seb átkötése után, gyógytornászunk még a betegszobában betanítja a javasolt gyógytornát és ha minden rendben, fekvőbeteg osztályunkról hazabocsátjuk páciensünket.

Ha fáj a válla, forduljon az Emineo Magánkórház vállsebészeihez, akik nagy tapasztalattal és szaktudással várják szakrendeléseiken.

-> Dr. Fekete András