Blog

Az orvosbárókra megy el a pénz

Az index alábbi cikkére Dr. Knoll Zsolt az Emineo Egészségügyi És Baleseti Központ Ügyvezetője és az intézmény egyik orvosa Dr. Kocsis András reagált. Olvassátok, hogy az ország egyik legjobb ortopéd traumatológus sportsebésze és intézményének orvosa hogyan vélekedik erről a témáról.

 

Mi a baj a magyar egészségüggyel? – 1. rész

Olvasva a cikket, úgy gondolom végre megindult valami, aminek alapján tiszta vizet lehet önteni a pohárba. Aki a magyar OEP finanszírozott egészségügyben dolgozóként több évtizedet eltölt, ennek a cikknek minden szavát minden nap a bőrén érzi. Én ezért döntöttem úgy, hogy kiszállok ebből a korrupt rendszerből. A paraszolvencia megtagadása egyet jelent a magán egészségügyi vonal beindításával.
Ehhez az kell:
– Hogy legyen már elég hírneved.
– Hogy le tudj mondani olyan betegek meggyógyításáról, akiket csak az állami egészségügy keretein belül tudsz meggyógyítani,
– Hogy folyamatos önerős képzéssel a legmodernebb ellátási metódusok elsajátításával, hogy az állami egészségügyi ellátás bizonyos szegmenseinek túlterheltségét látva olyan szolgáltatásokat kelljen beindítani melyek alternatívát jelenthetnek a betegek számára választásukat illetően.

Mi marad cserében: természetesen a cikkben is alaposan taglalt orvos bárókkal nem tudjuk felvenni a versenyt mert a teljes árú ízületi protézis beavatkozás számlája kb. hatszor több mint egy paraszolvenciát tartalmazó boríték tartalma. Mégis olyan hozzáadott értékekkel mint a gyógytornász-kezelőorvos személyes odafigyelése, emberséges, kiszolgálás, a vizsgálati várakozási időpont pontos betartása, az OEP finanszírozásból nehezen kikalkulálható drága, korszerű implantátumok használata bizonyos betegek számára jelenthet lehetőséget.

Nem csak azok az orvosok dolgoznak a magánegészségügyben akik “jól el tudják adni magukat”. A magas színvonalú és átlátható szolgáltatás miatt szerencsére már a kevésbé manager szemléletű és nagyon jó kollégák is biztonságban tudják a betegeket kezelni hiszen itt nem esik szó a pénzről ezt a recepción közlik a beteggel. Az orvosnak csak a gyógyítással kel foglalkoznia.

Talán ez az Index cikk magyarázta meg legvilágosabban, hogy az egészségügyi változtatások legnagyobb gátja ezeknek a szemléleti betegségek miatt nem fog helyre állni. Sajnos a rossz beidegződés mind a betegekben mind az egészségügyi dolgozók fejében meg van.
Ha egy politikai erő végre meg szeretné oldani ezt a problémát, végre tényleg fel szeretné számolni ezt az áldatlan állapotot, akkor bevezetné a coopayment rendszert, beengedné a magánbiztosítókat, és evvel mind az OEP finanszírozott mind a magán egészségügyi ellátás színvonala emelkedne. Ebben az esetben lehetne üldözni a paraszolvenciát, ki lehetne zárni azokat az orvos bárókat akik minden esetben meggátolják a változás folyamatát.

Sajnos a magánvéleményem az hogy egy idős barátom szavait idézve a mi hazánk egy következmények nélküli ország. Nem gondolom, hogy ezek a szavak elérnek azokhoz a fülekhez akik ilyen helyzetben tartják a magyar egészségügyet, hiszen ezeknek ha ilyen jellegű problémájuk van mindig a legmagasabb sínvonalú soron kívüli ellátást biztosítják.

Dr. Knoll Zsolt Ph.D

KÉRLEK, NE UTÁLD A MAGYAR ORVOST!!!

A minap olvastam egy cikket az Index lapjain az “orvos bárókról”. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy hálapénz, ellátási hiány stb. témában az egyik első olyan cikk, aminek nem az általános gyűlöletkeltés, vagy orvos-ellenesség szítása a célja, hanem a problémát elfogultság és érzelem mentesen taglalja… Számos nemzetközi statisztikai adattal támasztja alá véleményét, és – szerintem – a következtetések, amire jut az író, ezen adatok alapján nagyon is helytállóak.
Nem is lepődtem meg, amikor a sorok végén feltüntették, hogy egy magánellátó intézmény vezetője a szerző.
Engem tulajdonképpen jobb kedvre derített, hogy talán a civil szférában is elkezdődhet egy olyan párbeszéd / tényfeltáró sorozat, amely nem a magyar orvosok megutáltatásán keresztül mutatja be a lassan csak sántikáló magyar egészségügy aktuális problémáit.
Örömöm nem tartott soká, ugyanis az említett cikk megosztásai között már számos különböző, az említett cikket alapként felhasználó / idéző honlap került felszínre, amely az általános média szokásos opportunista mivoltát bizonyítja. Kiragadnak szavakat, mondatokat az eredeti írásból, amely idézetek – eredeti kontextusukat elveszítve – a már jól megszokott orvos-ellenességet erősítik: “Akár havi 8 milliós hálapénzt is kaphatnak a magyar orvosok” vezércímmel megjelenő, az eredeti írást megmásítóan leegyszerűsítő / rövidítő szemelvények jelennek meg…
Ez úton is szeretném megkérni pl. a startlap olvastuk c. rovatának szerkesztőjét, hogy amennyiben nem tud / nem akar / nem feladata a témában megszólalni vagy újat mondani, akkor ne szemlézzen más honlapok tartalmából úgy, hogy olvasás alapján tulajdonképpen az ellentétes értelmet nyeri a szöveg (még akkor sem, ha a kiragadott részleteket szó szerint is közli) !

Félreértés ne essék, semmi kedvem az index.hu média szervezetet dicsőíteni, de mégis csak szeretném üdvözölni egy tárgyilagos, elfogulatlan írás széleskörű közlését.
Az eredeti cikkhez saját véleményemként hozzáfűzném, hogy bár a cikk egyáltalán nem törekszik általánosításra, mégis fontosnak tartom említeni, hogy ismerek intézményvezetőt / osztályvezetőt / főorvost is aki nemhogy báróként, még zsellérként SEM viselkedik, hanem (ha már kor hűek akarunk maradni), borotvált fejű, körfrizurás szerzetesként alázatosan szolgálja szakmáját.

A magyar egészségügy és hálapénz elválaszthatatlan kapcsolatát taglaló írások, amelyek a nemzetközi orvosi átlagbéreket is szerepeltetik soraikban, mindig említik a GDP arányos egészségügyi állami kiadásokat, az egészségügyre költött teljes összegeket és az azon belül bérre fordított arányokat. Egyről sosem hallunk… MENNYIT FIZET HAVONTA EGY POLGÁR? MI MENNYIBE KERÜL? És ez el is vezet minket minden problémához: mennyit is kéne az egészségügyre fordítani, kedves emberek, hogy a szektorban megfelelő bérezés és eszközpark biztosítható legyen…

…a következő sorok a post-szerző saját véleményét közlik, nem WHO, OEP vagy bármely más intézmény által kiadott statisztikák alapján kiszámított stratégiát taglalnak, úgyhogy, ha nem vagy kíváncsi a magyar egészségügy védőbeszédére, akkor ne olvass tovább (ráadásul nem lesz érzelem-mentes a szöveg, mégis csak praktizáló sebész vagyok, azaz bocsánat, csak traumatológus)….

1. Nem akarok nemzetközi adatokba bonyolódni, de az ellátásért fizetett alap TB (vagy hívjuk bárhogy) alacsonyabb… (ergo több marad meg a fizetésedből – nem százalékban, hanem abszolút értékben)

2. Számos fejlődő országban jártam már ellátóként is, ahol nincs biztosítás, egy bokatörésre egy éves fizetés is rámehet… (persze mindenki boldog, mert alapból nincs levonás a fizetésből…)

3. Itthon bármi bajod van, bemehetsz bárhová… Éjjel, hétvégén bárhová… Akkor is, ha a panaszaid már több évesek. Az ilyen viselkedést egy rentábilisan működő egészségügyi rendszer gyakorlatilag bünteti…

4. … nem vagyunk rosszak, hidd el, hogy láttam… Sok olyan problémát veszünk észre még egy esetleges akut ellátás során is, ami évek óta fennáll… Hiába hiszed azt, hogy képzetlenek / fáradtak / ignoránsak vagyunk…

5. Hálapénz? IGEN, hálapénz. Nem akarok a vesztegetés tényállásának jogi vitájába belemenni, de ha itthon akarod tartani az orvosokat, akkor ez szükséges ténylegesen… a „szükséges rossz”, amit már előttem számos írás is említ…

Sok ismerősöm van itt, talán átlagon felüli a számuk. Köztük számos volt betegem… A paraszolvencia tulajdonképpen egy szürke gazdasági / illegális? / adózatlan co-payment rendszer… Van egy biztos összeg, amit befizetsz, aztán az esetleg komolyabb ellátásért komolyabban fizetsz… Más országokban ennek megvan a legalizált formája…

Kérlek, KEDVES BETEG, ne gyűlöld orvosodat… Az egyetem, ahol végeztem, a világon kevesek között mondhatja el magáról a sok-nyelves fakultációt… Elsők között jár a ráfordítás / impact faktorok – vagy reciprok? (kedves Beteg, értsd: a legkevesebb pénzből kihozott sikeres, publikált kutatások) arányában… Kérlek, hidd el, hogy nem csak megvettem a tankönyveket, meg is tanultam őket… Sokat tanultam azóta is… IGEN… Báróktól is, és Szerzetesektől is…
KÉRLEK, HIDD EL, HOGY NEM AZÉRT FOGADOM EL TŐLED A HÁLAPÉNZT (UTÓLAG !!!), MERT MÁSKÉPP NEM FOGLALKOZNÉK VELED, HANEM AZÉRT, MERT SZERETNÉK MEGÉLNI! Szeretnék családot, szeretnék éjszakánként otthon lenni, szeretnék a leendő feleségemmel és gyermekimmel legalább néha együtt ébredni…
NE UTÁLJ MINKET…
csúnyát fogok mondani (egy volt instruktoromtól tanultam)…: „NEM ÉRTED VAGYUNK, DE LEGALÁBB MIATTAD”
Dr. Kocsis András