emlő fejlődési rendellenességei

Az emlő fejlődési rendellenességei

Számfeletti emlő, bimbó

A tejlécnek megfelelően bárhol előfordulhat számfeletti emlőbimbó és állomány is. Fiúkban is!

Ha ilyennel találkozunk, bizonyos esetekben műtéti ellátás javasolt. A műtétet aneszteziológia megfontolások alapján 1 éves kort követően célszerű elvégezni, indikációja elsősorban esztétikai jellegű. Ha nem csak számfeletti bimbóval állunk szemben, a járulékos emlőállomány teljes eltávolítása is indokolt lehet a későbbi rosszindulatú elfajulás veszélye miatt.

Az emlő alaki variációi

Aszimmetria

A leggyakoribb lelet. A nők 90%-ának nem egyforma a két melle. Ez jellemzően kamaszkorban a legszembeötlőbb, majd tinédzserkor végére az esetek többségében alig észrevehető fokúra kiegyenlítődik a két mell közötti eltérés. A legtöbb esetnek nincs ismert kiváltó kóroka, de sokszor társul elhízáshoz, vagy egyéb mellkasi alaki eltéréshez (pl. tölcsérmellkas).

Túlnövekedett emlő

Jóindulatú túlnövekedés mind a mirigyállományban, mind a zsírszövetben. Lelki negatív hatásán túl okozhat hát-, váll, nyaki fájdalmat, sportaktivitás zavarát, ruházkodási nehézségeket. Indokolt esetben a műtéti technika (emlő megkisebbítés/reductio) a súlyosság mértékétől függ, egyénre szabott.

Gynecomastia

Túlsúlyos kamasz fiúkban jellemző a mellek zsírállományi felszaporodása. Alapvetően a gyermek endokrinológia tárgykörébe tartozik, de amennyiben panaszt okoz és megkezdődött az endokrinológiai gondozás, esztétikai megfontolásokból korrekciós műtét elvégezhető.

Csőszerű emlő

Lehet egyoldali, vagy kétoldali, változó súlyosságú. Itt is a súlyosság mértékétől függ a szükséges helyreállító műtét.

Alulfejlett emlő

A mell normálhoz viszonyított méretbeli elmaradása, ha a fejletlenséget a mirigyszövet hiánya okozza. Lehet akár szindróma részjelensége. Az emlő állományának pótlása különböző technikákkal történhet (pl saját szövet, expander beültetés), gyermekkorban implantátumok beültetése alapvetően ellenjavallt.

Érfejlődési rendellenességek

A test bármely részén előfordulhatnak érfejlődési rendellenességek, így az emlőben is. Diagnosztikájukban alapvető az ultrahang, illetve a Doppler ultrahang vizsgálat. Válogatott esetekben MRI vizsgálat is indokolt lehet.

Poland-szindróma

Igen ritka, öröklődő betegség. Egyoldali részleges vagy teljes mellizomzat-hiánnyal, azonos oldali emlőhiánnyal vagy alulfejlettséggel, borda, mellkasfali deformitással és azonos oldali végtageltéréssel járó tünetegyüttes. Műtéti korrekciója nehéz, gyakorlott szakembergárdát kíván. A műtét mindig az adott páciensre tervezett, individuális, komplex beavatkozás.

Sürgős ellátást igénylő eltérések az emlőn

Gyulladásos eltérések

Számtalan bőrt érintő gyulladásos elváltozás kialakulhat az emlőn is. Emlő gyulladás 2 hónapos kor alatt, illetve serdülőkorban mutat nagyobb gyakoriságot gyermekben. Diagnózisa fizikális vizsgálaton, illetve ultrahangvizsgálaton alapszik. Az egyszerű gyulladás helyi (gyulladáscsökkentő krémek) és szisztémás kezelése (nem szteroid gyulladáscsökkentők, antibiotikum) javasolt. Tályogot szintén orvosi fizikális vizsgálattal és ultrahanggal tudunk igazolni (mérete, elhelyezkedése). A tályog méretétől függően a terápia lehet konzervatív (antibiotikum), vagy műtéti. Fontos, hogy ha műtét történik, a metszés vezetése az emlősebészeti irányelveknek megfelelően történjen! A gyermeken ejtett műtéti heget évtizedekig kell, hogy viselje a beteg, nem beszélve az esetleges beidegzési zavarok kedvezőtlen hatásáról a szoptatás során!

Trauma

Legtöbbször tompa trauma éri az emlőt, mely után vérgyülem alakul ki. Az esetek többségében fizikális vizsgálattal felállítható a diagnózis. Helyileg gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása, melltartó viselése, hűtés, fájdalomcsillapítás javasolt. Ritkán a nagyobb vérgyülemek felül tudnak fertőződni és tályog alakulhat ki.

Fibroadenoma

A kamaszok emlődaganatai közül a fibroadenomák a leggyakoribbak, legtöbbször a külső-felső negyedben alakulnak ki. Mivel ösztrogénérzékenyek, így pubertásban gyorsan nőhetnek, panaszt okozhatnak. Az ellátás során alapvető a gondos anamnézis és fizikális vizsgálat. A mammográfiás ultrahangvizsgálat során az eltérés mérete, minősége és esetlegesen többszörös eltérés esetén a számuk is jól ábrázolható. 3-5 cm nagyságú eltérés esetén 3 havonta szükséges radiológiai kontroll, amennyiben 1 év alatt nem tűnik el vagy nő/panaszt okoz, mintavétel után műtéti eltávolítás javasolt. Az 5 cm-nél nagyobb eltérés mindenképpen műtéti indikáció, természetesen biopszia után végezhető el a műtét.