Akut gyermeksebészeti járóbeteg ellátás

Amikor azonnali segítségre van szükség!

Bizonyos esetekben sürgős, aznapi gyermeksebészeti ellátást igényelnek bizonyos kórképek. Melyek ezek?

Fitymazsákgyulladás: a péniszelőbőr duzzadttá, vörhenyessé válik, alóla genny szivároghat. Nem feltétlenül áll mögötte fitymaszűkület. Komoly fájdalommal, a fájdalom miatt vizelési nehézséggel jár. Kezelése helyi fertőtlenítésből, bő folyadékbevitelből és fájdalomcsillapításból áll.

„Acut scrotum” – a herezacskó gyulladásos folyamata – állhat mögötte herecsavarodás, mellékheregyulladás, trauma, herefüggöly-csavarodás. Ellátása mindenképpen akut ügyeletet adó, ultrahang és akut műtői háttérrel rendelkező kórházban javasolt.

A bőr gyulladásos folyamatai, tályogok: a bőr bármely területén, akár korábbi sérülés, csípés helyén kialakult folyamatok ellátása a helyzettől függően lehet antibiotikum, helyi fertőtlenítő kezelés, de feltárás, „kis műtéti” beavatkozás is indokolt lehet. Az Emineo Magánkórházban már az első vizsgálat kapcsán lehetőség van ezeknek a tályogoknak a feltárására!

Idegentestek a lágyrészben: a beragadt, betört szálkától a fémszilánkig sokféle tárgy kerülhet gyermekünk lágyrészeibe, a kisujjától a térdhajlatáig. Ezek többsége egyszerűen, helyi érzéstelenítésben eltávolítható, de időnként a gyermek életkorától, az idegentest méretétől, elhelyezkedésétől függően altatásos műtétre is szükség lehet. Ha nem egyértelmű a helyzet, röntgen és/vagy lágyrész ultrahang vizsgálat is indokolt lehet.

Kullancs: az esetek többségében otthon sikerül eltávolítani és nem okoz semmi problémát. Alkalmanként nem sikerül az eltávolítás, beszakad, gyulladást, felülfertőződést okozhat. Ilyenkor indokolt sebészeti vagy bőrgyógyászati ellátása.

Körömágygyulladás: gyermekkorban legtöbbször körömrágás vagy trauma kapcsán alakul ki. Komoly fájdalommal járhat, így ellátása indokolt. Legtöbbször helyi kezelésre, vagy vezetéses érzéstelenítésben kis metszésből a tályog feltárása elegendő.

Benőtt köröm: végleges ellátása tervezetten indokolt, de gennyedés, komoly gyulladás esetén akut ellátása, kezelése, alkalmanként szisztémás antibiotikum kezelése is szükséges lehet.

Beszorult fülbevaló: időnként besüllyed a fülbevaló a fülcimpába és gyulladást okoz. Ezeket el kell távolítani, alkalmanként helyi érzéstelenítésre is szükség lehet.

Kisebb sebek: repesztett, vágott, horzsolt, kisebb égési sebek ellátása. Legtöbbször nem indokolt bőrvarrat – de ezt is meg tudjuk oldani helyi érzéstelenítésben -, legtöbbször sebösszehúzó tapaszokkal egyesítjük a sebszéleket. Nagyobb kiterjedésű, mély, esetleg nemes képletet érintő (pl. ér-, ideg- ínsérülés) sebeket altatásban célszerű ellátni.

Rendelésünkre legegyszerűbb online jelentkezni, de az online jelentkezési lehetőség a rendelés kezdete előtt 2 órával lezár. Így sürgős esetben javasoljuk, hogy telefonon vegyék fel a kapcsolatot recepciós kollégánkkal a +36 1 773 3333-as telefonszámon, aki segít a sürgős időpont megszervezésével, akár úgy is, hogy már „reguláris” időpont nem elérhető.