kulcscsont törése

A kulcscsont törése

A kulcscsont törése leggyakrabban sporttevékenység (például futball, jégkorong, kézilabda, lovassportok) vagy közlekedési baleset (például motorról, kerékpárról való leesés) során következik be, általában könyökre vagy vállra eséskor.

Hol található a kulcscsont?

A kulcscsont a vállöv része, a szegycsontot és a lapockát, azaz a törzset és a kart köti össze.

A kulcscsont törésének diagnózisa

Kulcscsonttörés esetén nagy fokú fájdalom jellemző, a bőr alatt elhelyezkedő csontot végigtapintva pedig érzékelhető a törés. A törés előfordulhat elmozdulással, de elmozdulás nélkül is. Röntgenfelvételen egyértelműen látszik a kulcscsont törése és az elmozdulás foka is. Ritkán előfordul, hogy a törött csontvég átszúrja a bőrt, ekkor nyílt törésről beszélünk.

A kulcscsonttörés kezelése

Elsősegély: Amíg a sérült a traumatológiára kerül, a sérült oldali kart háromszögletű kendővel kell felkötni, a heves fájdalmat jeges borogatással lehet enyhíteni.

Ha nem járt elmozdulással a kulcscsonttörés, a sérülést általában műtét nélkül kezelik. A sérült rögzítőkötést kap mellkasára, mely azt a célt szolgálja, hogy a kulcscsont törött végei egymáshoz a lehető legközelebbi helyzetben rögzüljenek. A csont megfelelő vérellátása mellett a törött csontvégek között négy hét alatt áthidaló, új csontszövet képződik, mely a későbbiekben megerősödik. Újabb két hét elteltével gyógytornára van szükség a váll és a karok megfelelő mobilizációjának érdekében, valamint azért, hogy a mellkasfali és a felső végtagi izmok ne sorvadjanak el.

Amennyiben a kulcscsonttörés nyílt, a sérülés eret vagy ideget ér, vagy a törött csontok elmozdulása jelentős, műtéti megoldás indokolt. Ennek során a csontokat lemezzel, velőűrsínnel vagy csavarral egyesítik, majd a beteg mellkasi rögzítőkötést kap, mely a vállakat hátrafeszítve biztosítja a kulcscsont megfelelő állását. A kötést néhány hétig, a csont gyógyulásáig kell viselni. Ebben az esetben is szükséges a gyógytorna a teljes gyógyuláshoz.

Baleseti ügyelet az Emineo Magánkórházban

Ha megsérül, a hét minden napján reggel 8 és este 8 óra között várjuk az Emineo Magánkórház baleseti ügyeletén, ahol modern diagnosztikai eszközök (például digitális röntgen) is rendelkezésre állnak, felkészült és tapasztalt traumatológus szakorvosaink pedig hosszas várakozás nélkül látják el sérülését. Intézményünkben baleseti sebészeti szakrendelés is működik, melynek keretében a régebbi sérülésekkel kapcsolatos panaszok kezelésére is van lehetőség, valamint rehabilitációs szolgáltatásaink segítenek Önnek abban, hogy minél hamarabb elérje a teljes gyógyulást.

Bejelentkezés: itt a weboldalunkon vagy a +36 1 773 3333 telefonszámon.