Elülső / izomeltolásos / csípőprotézis

Budapesten elsőként alkalmazzuk az elülső / izomeltolásos/ feltárási technikát. Ezek a betegek a műtétet követő 6-8 órával saját lábukon járnak!! Ezek a betegeink akár 24 órával a műtétet követően otthonukba távozhatnak. Videó ízelítő a műtét után 4 órával !!!!

Amennyiben a beteg alkata alkalmassá teszi, ezt a módszert választjuk. Minden esetben törekszünk a ragasztás nélküli- cement nélküli protézis beültetéshez. A várható kilazulás 15-20 év. Oldalsó eltárásnál sem alkalmazunk kifolyócsövet. A műtétet követően olyan érzéstelenítési és fájdalomcsillapítási eljárást alkalmazunk, hogy erre nincs szükség. Betegeinknek a műtét estélyén nagyon ritkán kell fájdalomcsillapítót adni. /specialistánk: Dr Janositz Gábor/

Izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés:

Az anterior vagy elülső feltárás reneszánszát éli az elmúlt években. Egyre több európai és USA centrum alkalmazza a módszert a hagyományos feltárások helyett. Ennek oka a beteg számára kisebb műtéti megterhelés, a kevesebb műtét utáni fájdalom és a sokkal gyorsabb műtét utáni rehabilitáció.

Az első ilyen műtétet 1947-ben Franciaországban Robert Judet végezte – akkor még kezdetleges akril fejnyak-protézist beültetve. A módszer évtizedekig háttérbe szorult, azonban az elmúlt két évtizedben a protézisek alakjának és beültető műszereinek átalakulásával ismételten előtérbe került. Lényeges, hogy ezen módszer alkalmazásánál a csípőízületet körülvevő izomzat teljes egészében megmarad, az ízület megközelítése az izomhasak eltartásával, nem pedig átvágásával lehetséges. Ez azért lényeges, mivel így az új csípőízület a műtét pillanatától jóval stabilabb, nincs az izomzat leválasztásból vagy átvágásból eredő átmeneti funkciókiesés, mely így sokkal gyorsabb gyógyulási idővel járhat a műtétet követően.

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetés minimál invazív műtét, mely a megszokott műtéti feltárásokhoz képest rövidebb bőrmetszéssel és kisebb szövetsértéssel jár. A csípőízület körüli izomzat teljes egészében érintetlen marad. Ezen technikának köszönhetően a műtét utáni fájdalmak kisebbek és gyorsabban megszűnnek, az ízület stabilabb és a rehabilitációs idő jelentősen lerövidül. Ezen módszerrel kezelt betegek 2-3 nap múlva akár segédeszköz nélkül tudnak járni, kórházban 2-4 napot töltenek, autót vezetni és dolgozni pedig 10-14 nap múlva kezdhetnek el átlagosan.

A beavatkozás speciális műtéti eszközöket, speciális implantátumokat igényel. A legtöbb (primer esetek 98 %-ában) csípőízületi betegség esetében a protézis beültetése ezen feltárásból lehetséges.

Az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés műtéttechnikailag más lépésekből áll, végzése rutint és speciális eszközöket igényel. Idős és fiatal, vékony és testes betegek esetén egyaránt választható ezt a beavatkozás. Bár a sebész számára a beavatkozás bonyolultabb a hagyományos csípőprotézis beültetéshez képest; a gyorsabb felépülési idő, a kisebb fájdalom, a stabilabb ízület és a korai jobb funkcionális eredmények miatt megfontolandó ezen feltárás választása a csípőprotézisre váró betegek számára.